Alles over aardwarmte Wippolderlaan

De ontwikkeling van aardwarmte in Wippolderlaan is gestart. Bekijk wat het project inhoudt, welke stappen we doorlopen en hoe we het aardwarmteproject in de omgeving inpassen. 

waarom aardwarmte?

Voor het telen van groente, planten en bloemen in het Westland is veel warmte nodig. Met de realisatie van Aardwarmte Wippolderlaan zijn de glastuinbouwondernemers in Wateringen in staat om van aardgas straks over te stappen op een duurzame energiebron: aardwarmte.

orchidee teelt
locatie

waar komt het aardwarmteproject?

De beoogde locatie is aan de kruising Middenzwet – van Luyklaan. De warmtecoöperatie Wippolderlaan bestaat uit  glastuinbouwbedrijven gesitueerd in het gebied rondom de Wippolderlaan in Wateringen.

 

locatie wippolderlaan
duurzame warmte

onderling uitwisselen

Via een online handelsplatform kunnen de aangesloten glastuinbouwondernemers de warmte van deze aardwarmtebron onderling verhandelen. Zo wordt het mogelijk tijdelijk meer of minder warmte af te nemen, zoals tijdens een teeltwissel. Warmteaanbod en warmtevraag kunnen op deze manier 24/7 op elkaar worden afgestemd. Deze flexibiliteit komt ten goede van de teelt.

bloemen in kas
Veelgestelde vragen

Is je vraag al eerder gesteld?

Selecteer voor antwoord

Aardwarmte wordt beschouwd als één van de meest duurzame bronnen voor warmte.  Dit komt ten eerste omdat de warmte hernieuwbaar is. Door natuurlijke processen in de kern van de aarde is het water herbruikbaar, want het wordt steeds opnieuw opgewarmd. Ook komt er nauwelijks COvrij bij de winning, transport en gebruik van aardwarmte. Voor zover bekend zijn er geen effecten op mens, dier en plant.

Download hier de factsheet "Duurzaamheid geothermie" van TNO.